İSTANBUL KADIKÖY İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Coğrafi ve Kentsel Özellikleri

Coğrafi ve Kentsel Özellikleri

  Kadıköy İlçesi yaklaşık 1 milyon nüfusu ile İstanbul İlinin nüfus açısından 1.sırada ona bağlı olarak da şehirsel her türlü özelliklerde en önde gelen ilçesidir. Yaklaşık 34 km2 lik yerleşim alanı vardır.Yerleşim planı ilçenin deniz kıyısı olması nedeni ile tipik deniz kıyısı kentlerinin özelliklerini taşımaktadır. Altıyol şehrin merkezi kalbi sayılabilir. Bugünkü Osmanağa Camii ve Modaburnu yerleşimin ilk çekirdeğini oluşturmaktadır. İstanbul boğazı ile  Marmara denizi kıyısında kurulmaya başlayan şehir daha sonra Marmara denizine paralel olarak batıdan doğuya doğru gelişmeye başlamış nihayet kara ulaşımının gelişmesi ve kentlere göçlere bağlı olarak E-5 karayolu ile Bağdat Caddesi arasına doğru yayılmaya günümüz de ise E-5 karayolu üzerinde özelliklede İçerenköy-Kayışdağı-Ataşehir çevrelerinde hızla büyümeye devam etmektedir. Uzun bir tarihsel bir geçmişi, zengin bir kültür mirası olan şehir günümüzde de bu özeliklerini devam ettirmektedir. Nitekim tiyatroları, sinemaları, iş merkezleri, eğitim, sağlık kurumları  turizm alanları ile Anadolu'nun şehirsel özellikleri en gelişmiş yerleşim birimlerinin başında gelir. Harem limanı,Haydarpaşa garı ve Harem otogarı ile ulaşımın Asya'da ilk sıradaki en büyük merkezidir. Fenerbahçe spor kulübü ise Dünya standartlarında  bir futbol kulübüdür.
     İlçenin en yüksek noktası Kuzeydoğu sınırını da oluşturan Kayışdağı'dır. 600 metre civarında bir yüksekliği vardır. Kayışdağından Marmara denizine doğru tedricen yükseltisini kaybeden ilçenin  yer şekilleri gerçekte Kocaeli Platosunun İstanbul boğazıyla sınırlanan en batı ucundaki bir parçasıdır .Ortalama 200-400 metre yükseltileri hakimdir.İlçemiz İstanbul gibi 7 tepe üzerinde kurulmuştur denebilir bunlar doğudan batıya doğru; Kayışdağı, Göztepe, Fikirtepe, Acıbadem, Altıyol, Cevizlik (Küçük Moda) ve Koşuyolu'dur. Bu tepeler arasında yer hafif eğimli Gazhane,Talimhane, Şifa, Mühürdar tatlı eğimlidirler .Denizden doldurulan sahil yolu şeridi ve kenarları,Kadıköy Bostancı sahil hattı ise düzlük olarak kabul edilebilinir. Kayışdağından kaynağını alan ve  Marmara denizine dökülen şimdiki adı ile Kurbağalıdere akış halinde olan tek akarsuyudur.Karadeniz'den kuzeyden ve boğaz kanalından sokulan Karadeniz iklimi ile hafifçe bozulmuş bir Akdeniz iklimi şehrin iklimidir. Buna bağlı olarak  doğal bitki örtüsü Makidir ancak ilçe arazisi ülkemizin en fazla nüfuslanmış şehirlerinden olduğundan Kayışdağındaki çamlıkları bir yana bırakırsak ilçede orman kalmadığı gibi ağaçlık alanlar da sonradan ikame yoluyla park ve yol kenarlarında bulunmaktadır.Şehrin ekonomisi daha çok hizmet sektörüne dayanmaktadır. Başta ticaret olmak üzere eğitim, sağlık eğlence, ulaşım, konut inşaat, reklamcılık, büyük marketler  ve turizm sektörleri en önde gelen iş alanlarıdır. Diğer yandan başta, tekstil, boya, matbaa, hediyelik eşya,otomotiv tamir önde gelen sanayi ve atölye kuruluşlarını oluşturmaktadır.
      Batıdan İstanbul boğazı ile Avrupa'ya ayak basılan, yine Avrupa'dan da Asya'ya geçişte en çok kullanılan  kara parçası olan Kadıköy; doğudan ise Bostancı deresi ile Maltepe İlçesi ile sınırdır. Kuzeyden ise Üsküdar ve Ümraniye ile komşudur.
     Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan İstanbul boğazına kıyısı olan Kadıköy'ün en önemli özelliği İstanbul ilinden daha fazla mazisi olması buna bağlı olarak da kentsel özellikler itibariyle İstanbul ve hatta Türkiye'nin en önde gelen kenti ve kentsel üretim ve tüketim kültür ve davranışlarına  sahip olmasıdır. Nitekim Havayolu hariç tüm ulaşım araçları, sinemaları,resmi ve özel tiyatroları,sanat galerileri,moda merkezleri,spor klüpleri ve  üniversiteleri ile bir cazibe ve çekim merkezidir. 

Caferağa Mahallesi, Kuzu Kestane Sokak, No 3/1, Kadıköy/ İSTANBUL - Santral 0216 346 25 42 0216 346 83 68 0216 346 26 57

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.