
SİVİL SAVUNMA PLANI/ SİVİL SAVUNMA TEDBİR PLANLARININ YAPILMASINDA DİKKAT
EDİLMESİ GEREKEN KONULAR LİSTESİ
1-7126 sayılı Sivil Savunma Kanunu gereğince, Daire Ve Müesseseler İçin Sivil Savunma İşleri Kilavuzu'na göre; Personel ve öğrenci mevcudu yıllık 200 olan okul/kurumlarımızın (Lise ve dengi okul,kurumlar) 7 servisli SİVİL SAVUNMA PLANI yapacaklardır.
2-Personel mevcudu sivil savunma planı yapmaya yetmeyen okul/kurumların (ilkokul,ortaokul,anaokulları,kurslar,merkezlerv.b.) iseTEDBİR PLANI düzenlemesi gerekmektedir.( 4 servisli)
3-Her okul ve Kurum yıllık ortalama personel sayısı ve öğrenci sayısı kaç olursa olsun Kendi okuluna ve kurumuna uygun planı yapacak.
4-SİVİL SAVUNMA PLANLARI Bakanlık tarafından onaylandığından ,Onay sayfası önce Okul Müdürü,İl Müdürü Levent YAZICI ve altına ünvanı yazılacak.),Vali Yardımcısı Vali a. Dr. Hasan Hüseyin CAN olarak doldurularak Bakanlık onay sayfası boş bırakılacaktır.
5-Servislerin oluşturulması ve ekip sayıları konularında "Daire Ve Müesseseler İçin Sivil Savunma İşleri Kilavuzu" esaslarına mutlaka uyularak yapılmalıdır.Ayrıca 3. Bölümde Sivil Savunma Servisler Kuruluş çizelgesi oluşturulan ekip sayıları ile tutarlı olmalıdır.(ilgili sayıların hesaplanması veri tabanı dosyalarından indirilebilir)
6-Ekipler belirlenirken Toplam Kurum mevcudu üzerinden hesaplanır.Ekiplere 16 yaşından gün alan öğrenciler de dikkate alınır ve Sivil Savunma Planlarındaki ekiplerde görev verilir. (Kontrol ve Karargah servisi hariç )
görevlendirilebilirler.Kontrol Merkezi ve Karargah servisine en az 2 yönetici yazılmak zorunludur.
7-Sivil Savunma Planının 8. sayfada 6. Maddesinde yer alan müessesenin hassas ve hasar bölgeleri içindeki yeri durumunu gösteren kılavuzluk sorusu aşağıdaki gibi yazılmalıdır.
Kılavuzluk: Mahalle muhtarlığı,
Baş kılavuzluk:?Polis Merkezi,
Şef Kılavuzluk:?İlçe Emniyet Müdürlüğü olmalıdır.
8-Planlardaki ekip personel listeleri doldurulmalı ve personele imzalatılmalı,yerine imza yapılmaması ve görev tebliğinin yapılarak imzaların alınması.
9.Bir personel tek bir ekipte görevlendirilmelidir.Tekerrür görev verilemez.
10-Donatım ve İkmal Cetvelinin 5 yıl esas alınarak doldurulmalı, bu ödenek kurum imkanları ile temin edilenler hariç diğerleri olağan üstü hazırlık döneminde temin edilecektir.
11-Karşılıklı Yardımlaşma Protokolü en yakın ve okul ile uyumlu kurum arasında imzalanmalıdır. İmzalar eksik olmamalı.en yakın okul yada kamu kuruluşu ile yapılmalıdır.
12-Tahliye Ve Vaziyet Krokileri veri tabanındaki örneğe gore Acil Durum Tahliye ve sağlık işaretleri yönetmeliğine uygun yapilmali Ekine Konmalidir.
-Krokide bulunduğu Nokta İşareti Olmalıdır.
-Acil Durum Kat Planlarında Tahliye Yolları yeşil renk olarak Belirtilmeli,
-Güç Kaynaklarının Yeri Belirtilmelidir.
-Toplanma Tahliye Noktaları Vaziyet Krokilerinde belirtilmelidir,
- Karargah Merkezi belirtilmelidir.
13-Okul/kurumun iletişim bilgilerine de planda güncel olarak yer verilmelidir.
14- Siğinak Talimati Siğinak Tüzüğüne Göre Siğinakta Bulunmasi Gerekli Malzeme Listesi. Olmasi Gereken Sütunu Mevcuda Göre Hesaplanip Yazilacak
15-Aynı kampüs içindeki birden fazla okul var ise ;planı kampüs içimdeki en yüksek eğitim kurumu tek plan olarak yapacak.diğer okul bina ekiplerini yerindelik ilkesine uygun olarak ilgili okullara kurduracak ve bu ekipleri plan içerisinde yerlerini belirterek göstereceklerdir.
ONAYLI SİVİL SAVUNMA ve TEDBİR PLANLARI 5 yıl geçerlidir.
16-Planlarda çok önemli değişiklikler olması durumunda, yılda bir kez güncelleme yapılmalıdır.Güncellemelerde sadece değişiklik olan sayfalarından 3 adet çıkartılmak suretiyle ,bir nüshası okuldaki plana ,1 adedi ise ilçede bulunan plana takılacak,İl MEM 'e gönderilmeyecektir.
17-Planlar,formatlarındaki bilgilere göre doldurularak ,3 adet düzenlenmeli ,telli dosyalara yerleştirilerek ve gerekli şekil şartlarına riayet edilerek (her sayfa mühürlü ve paraflı, gizli kaşeli olarak gönderilecektir.el yazısı ve karalama olmamalıdır.Yay Dosyalar kullanılmamalıdır.
18-Plan yazıları mutlaka kurum netten gönderilmeli, planlar ise 2 nüsha ve 3 onay sayfası olarak,ilçe kuryesi ile elden gönderilmeli.
19-Planlar biriktirilerek topluca gönderilmemeli, birkaç plan gönderilecek ise tek yazı ile DYS den gönderilmeli.Dosyalar elden gönderilmelidir.
20-Sadece Sivil Savunma Planları (Liseler ve dengi okullar) hazırlandıktan sonra sivilsavunma34@meb.gov.tr adresine gönderilecektir.Hotmail ve k12 uzantılı mailer sıkıntılıdır cevap verilememektedir.
ÖN ONAY alındıktan sonra planlar dosyalanıp gönderilmelidir.10 MB üzeri dosyalar resmi mailden açılamamaktadır.
Mümkünse dosyalar 10MB büyüklüğünü geçmemelidir.
21-İlgili dosya formatları veri tabanı adresi
http://istanbul.meb.gov.tr/www/sivil-savunma-dosya/dosya/98 adresinden indirlmelidir.